Det blir ju lite kikärtsspad över när man gör kikärtskakor och annat gott så den brukar jag ta vara på. Idag har jag lagt upp ett recept på majonnäs där jag använt kikärtsspad istället för ägg. Kikärtsspad är en fantastisk äggersättare. 

Spadet kan bland annat användas till att göra egen majonnäs eller ost. Du kommer att få ostreceptet lite längre fram eftersom jag fortfarande ”finsnickrar” receptet men majonnäs är urenkelt och det finns tusentals recept på nätet – och här kommer ett till 🙂 

Vegansk majonnäs utan soja

Den här majonnäsen är helt fri från soja och helt utan tillsatser och jättelätt att göra!

Jag använder Zetas ekologiska och Kung Markattas färdigkokta konserver om jag inte har kokat själv. Då kokar jag i minimalt med vatten och låter kikärtorna ligga kvar ett dygn att svalna i vattnet som jag kokat dem i. Vätskan ska vara lite ”simmig”. Är den inte det så kan man bara reducera (koka ihop) den lite. 

Vegansk-majonnäsJag har tidigare försökt göra god majonnäs på kallpressad olja men det verkar omöjligt att få till. Kallpressade oljor smakar helt enkelt alldeles för mycket och ger en otrevlig bismak på majonnäsen! Den oljan jag förut fått bäst resultat med är druvkärneolja, men den är  dyr och inte heller ekologisk men så hittade jag en olja..

Överlägsen olja till vegansk majonnäs

Överlägset bäst är Kung Markattas ”neutrala olja” som är en kallpressad solrosolja som deodoriserats (aromerna ångas bort med vattenånga) och där man bemödat sig att behålla så mycket av oljans ursprungliga egenskaper och näringsämnen men ändå fått den utan smak – och dessutom ekologisk. Bravo!

Jag ifrågasatte om den verkligen både kunde vara kallpressad och deodoriserad och frågade Kung Markatta och fick följande svar:

Hej Gitte, deodorisering – behandling med vattenånga som för bort smakämnen – är än av de skonsammaste metoderna som finns för att neutralisera smak på. Merparten, om än inte alla, av de naturliga näringsämnena bevaras.

Är fortfarande lite tveksam på om den verkligen kan rankas som kallpressad men den är ändå långt bättre än de billiga raffinerade oljorna som finns på marknaden, så jag håller mig ändå till den. 

Vegansk Majonnäs
Yields 3
Vegansk majonnäs utan soja
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredienser
 1. 1 msk äppelcidervinäger
 2. 1/2 tsk dijonsenap eller senapspulver
 3. 1/2-1 tsk salt
 4. 1/2 dl kikärtsspad
 5. 2-2,5 dl neutral olja
 6. lite svartpeppar
Så gör du
 1. Blanda vinäger, senap, salt och kikärtsspad i en blender. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur som oljan, annars låt det stå framme ett tag. Mixa ihop ingredienserna lite snabbt.
 2. Börja nu hälla i oljan långsamt (mycket långsamt) medan du kör blendern (stavmixer eller elvisp går också bra). Efter ett tag börjar emulsionen som gör att oljan binder sig med kikärtsspadet.
 3. Smaka av och ställ i kyl.
Tips
 1. Om majonnäsen inte vill bli tjock kan du mixa ner cashewnötter i majonnäsen tills den är tillräckligt tjock. Du kan också mixa ner 1-2 tsk agar agar och värma försiktigt på spisen under ständig omrörning tills den tjocknar. Eller så kan du bara smaksätta den och använda som dressing.
Adapted from Peanutbutterandvegan.com
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/
Vegansk majonnäs recept

12 reaktion på “Vegansk majonnäs recept

 • 15 november, 2016 kl. 14:02
  Permalänk

  Hur länge håller sig majonäsen?

  Svar
  • 27 december, 2016 kl. 09:45
   Permalänk

   Den håller ett par veckor. den vätskar sig ibland så att vätska bildas i botten på burken men jag tycker inte att det påverkar majonnäsen så länge du inte rör om. Man kan också hälla bort vätskan.

   Svar
 • 13 augusti, 2016 kl. 08:55
  Permalänk

  Hej!
  Har just hittat din sida och är så glad! Vår ena dotter äter vegankost och hon blev överlycklig att det fanns ett recept på majonnäs! Vi provade att göra den igår men fick inte till det riktigt, den blev lite för lös trots ihärdigt vispande. Nästa gång ska vi prova med kniven i matberedaren eller den gamla assistentens blender!
  Tack för att du delar med dig av dina fantastiska recept 🙂
  Allt gott/Anneli

  Svar
 • 25 juni, 2016 kl. 12:05
  Permalänk

  Är det meningen att majon ska bli som ett fluffigt skumm bara eller har jag gjort helt fel? ?

  Svar
  • 27 juni, 2016 kl. 08:38
   Permalänk

   Hej Becca, Ja, den ska bli precis som ”vanlig” majonnäs så något har nog gått fel. Den tjocknar dock inte förrän man hällt i nästan all olja, det kanske är därför? Ska skriva dit det i beskrivningen..
   Kram Gitte

   Svar
   • 27 juni, 2016 kl. 11:22
    Permalänk

    Jamen då ska jag testa igen då! Kanske hade i för lite olja eller så var spadet lite för kallt. Som du skrev skulle det vara samma temperatur, kanske inte väntade tillräckligt länge efter den hade varit i kylen. Tack så mycket, du har massa roligt att läsa 😀

    Svar
 • 31 mars, 2016 kl. 08:04
  Permalänk

  Jag väntar med spänning på receptet på osten du skriver om här! 🙂

  Svar
  • 1 april, 2016 kl. 11:31
   Permalänk

   Liza, tack för påminnelsen. Ska erkänna att jag glömt bort att jag skrev så men jag ska ta tag i den där osten! Lovar 🙂

   Svar
 • 17 januari, 2016 kl. 16:19
  Permalänk

  Väldigt god om än lite för salt för min smak men det rättar jag till nästa gång. Super att kunna använda spadet istället för att bara slänga det.

  Svar
  • 18 januari, 2016 kl. 22:34
   Permalänk

   Härligt Anna! 🙂

   Svar
 • Pingback:Vegansk Ekologisk Aioli med curry | Live It, Love It

 • Pingback:Recept på enkel läcker vegansk chokladmousse på kikärtsspad - Roesen Empowerment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *