Den (nästan) perfekta veganosten till gratänger, pizzor och varma mackor! 

När man googlar på recept efter veganost hittar man en uppsjö av olika recept och man blir mest bara förvirrad så jag har hållt på ett tag och inte blivit helt nöjd med någon ost – men nu är jag bra nära! Min ambition var och är att göra en ost som smälter utan att bli hård som vissa köpeostar ofta blir och så ville jag naturligtvis ha koll på vad som är i osten!

Jag började jämföra recept och lusläsa ingredienser och varför man använder dem och resultatet blev – i mitt tycke – en (nästan) helt perfekt veganost som smälter! 

Denna ost är helt perfekt när man behöver en ost som ska smälta, till exempel i gratänger, på pizza, på varma mackor och på gratinerade rätter. Jag har också rivit i en bit när jag gör vegobiffar och osten ger en jättebra konsistens och fungerar dessutom som smakbärare eftersom den är ganska fet. Tyvärr har jag (ännu) inte fått till den där sega konsistensen men har läst att tapiokastärkelse ska kunna fixa det. Jag vet att några väntar på detta recept så jag lägger ut det trots att det ”bara” är nästan perfekt, för det är ju – nästan – perfekt!

|Veganost som smälter| Går jättefint att riva!

Veganost som smälter – Recept.

Ingredienser:

 • 8 dl växtmjölk*
 • 1 dl maizena
 • 3 msk agar agar flingor**
 • 3 msk citronsaft
 • 3 msk näringsjäst
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
 • 2 dl kokosolja

Så gör du: 

 1. Häll hälften av nötmjölken i en tjockbottnad gryta. Sätt på svag värme och tillsätt Agar Agar och rör om tills all agar är helt upplöst (det står 15 minuter på förpackningen men räkna med minst 30 minuter) Smälter du den inte helt så blir osten grynig och får små halvgenomskinliga ”trådar”. När all agar agar är upplöst i grytan ska mjölken ha tjocknat lite.
 2. Smält under tiden kokosoljan i ett annat kärl.
 3. Häll andra halvan av nötmjölken i en blender och tillsätt maizena, citronsaft, näringsjäst, salt och lökpulver. Mixa lite snabbt. 
 4. Tillsätt den smälta kokosoljan i blendern (Detta gör du först när agar agarn är upplöst) Mixa blandningen så den blir ordentligt blandad. Häll genast blandningen i grytan med agar agarmjölken. Öka värmen lite och fortsätt röra om hela tiden. Rör tills osten tjocknat och blivit seg (ca. 5-7 minuter). 
 5. Smörj en form till osten som rymmer 8 dl med lite rapsolja. Jag använder IKEAS ”Förtrolig” som blir fylld till brädden och som är en helt perfekt ostform. Häll osten i formen och ställ undan. Ställ in i kyl när den svalnat lite. Låt stå helst tills nästa dag. Om du smort formen med olja är osten jättelätt att få ur. För bara in en kniv längs ena kanten och vänd upp och ner, så faller den ur formen. 
 6. Osten är perfekt för att smälta och går bra att frysa och riva. Passar på Pizza, som gratängost eller på varma mackor. 

*I denna ost använder jag paranötter och hampafrön som jag gör mjölk av. Mjölken är jättelätt att göra och tar bara 5 minuter. Till mjölk är ration ungefär 2 dl nötter per liter vatten. Jag ville ha den lite ”gräddigare” till osten och använde därför paranötter och hampafrön som båda ger en fyllig och lite gräddig smak, dessutom tog jag lite mindre vatten. Så till detta recept kan du ta: 1 dl paranötter + 1 dl hampafrön + 8 dl vatten. Mixa rejält i blender och sila sedan bort nötresterna i en silduk. Pressa ur all vätska och fyll på mjölken med lite vatten om du inte har exakt 8 dl som receptet kräver. Släng inte nötresterna. Dessa kan du använda som fyllning i burgare och biffar. Jag brukar frysa in nötklumpen i en burk och sedan torka det när burken är full, däreftermaler jag det till mjöl som jag använder jag till allt möjligt! Inget går till spillo!

**Jag lyckas bara hitta Agar Agar i flingform och denna tar otroligt lång tid att smälta, så jag brukar mäta upp hur mycket jag ska ha och sedan mala den med min smidiga Personal blender som har ett malmunstycke. Smälttiden halveras då. 

Här har Agar Agarn ännu inte smält och ligger som små "gryn" i mjölken. Hoppas du ser..
|Veganost som smälter| Här har Agar Agarn ännu inte smält och ligger som små ”gryn” i mjölken. Hoppas du ser.. Nu är det bara att röra och röra och röra och röra. Den får inte brännas vid!
Nu har all Agar Agar smält och här har jag hällt i resten av ingredienserna så nu ska det bara sjuda och tjockna
|Veganost som smälter| Nu har all Agar Agar smält och här har jag hällt i resten av ingredienserna så nu ska det bara sjuda och tjockna..och åter röra och röra och röra… 

meditationer positivt tankemönster


Gillar du att meditera? Lyssna då på mina meditationer som finns att ladda ner. På sidan Meditationer kan du läsa mer och där hittar du också gratismeditationer som också finns på min youtubekanal


Ni har osten tjocknat och är redo att hällas i en form
|Veganost som smälter| Nu har osten tjocknat och är redo att hällas i en form.

kristallhealing distanskurs


Vill du lära dig kristallhealing? Då kan du gå en distanskurs hos Kristallakademin som är min kursportal för oss som älskar kristaller. Du hittar kursen på Kristallakademins hemsida


Så ser den ut när den precis är upphälld. Som du ser passar Ikeas form helt perfekt!
|Veganost som smälter| Så ser den ut när den precis är upphälld. Som du ser passar Ikeas form helt perfekt!
Så här ser den ut när den har stelnat. Den är lite geleaktig och inte helt fast. Jag tycker att den smälter bäst då än de som är hårda.
|Veganost som smälter| Så här ser den ut när den har stelnat. Den är lite geleaktig och inte helt fast men går ändå bra att riva. Jag tycker att osten smälter bäst om den inte är jättehård. 

Veganost som smälter!
Taggar:                                 

7 reaktion på “Veganost som smälter!

 • 13 augusti, 2017 kl. 09:18
  Permalänk

  Hej!

  Hittade precis det hör receptet, så har inte hunnit testa det ännu. Men jag undrar om du nu har nått fram till ”det perfekta receptet”, dvs har du modifierat receptet något sedan du skrev det? / Johanna

  Svar
  • 27 november, 2017 kl. 22:35
   Permalänk

   Nej inte just denna typen av ost men jag har experimenterat mer. Numera bloggar jag på http://www.vegoparadiset.se/ istället, denna sida kommer att försvinna.

   Svar
 • 8 januari, 2017 kl. 14:17
  Permalänk

  Hej skulle gärna prova denna….men min dotter tål inte citrus eller citronsyra(E330,E331, E332). Går citronsaften att utesluta eller ersätta med annat?

  Svar
  • 15 januari, 2017 kl. 19:51
   Permalänk

   Ajdå, du kan testa med vinäger istället men då blir den inte lika ”frisk” utan mer jäst i smaken, fast det spelar nog inte så stor roll till en ost. Var försiktig med mängden och prova dig fram (smaka) 🙂

   Svar
 • 26 november, 2016 kl. 18:06
  Permalänk

  Menar du majsstärkelse ? Maizena är ett varumärke.

  Svar
 • 6 juli, 2016 kl. 08:35
  Permalänk

  Muuums! !! Kan bara tänka mig hur god din ost blev!! Den påminner om min lite, fast att kryddningen är lite olika! http://rawvegan.se/176/ , blir verkligen supergott! Kram, Victoria

  Svar
  • 9 juli, 2016 kl. 16:42
   Permalänk

   Vad roligt Victoria! Den ska jag testa 🙂

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *