Du har väl inte missat kikärtsvågen som  väller som en våg över hela världen? Kikärtsspad har sedan länge använts istället för ägg till maränger, frosting och majonnäs men visste du att själva kikärten är en ypperlig bas i kakrecept? Jo minsann, själv hade jag nog aldrig kommit på tanken att testa om jag inte sett andra som testat.

Kikärtspraliner med jordnötssmör

Jag försöker alltid utesluta alla onödiga ingredienser och försöker välja det mest naturliga alternativet när jag bakar så här kommer mitt recept på kikärtspraliner. Jordnötssmöret kan du byta ut mot annat nötsmör (mandelsmör, hasselnötssmör). Chokladknapparna kan du byta ut mot kakaonibs men tänk då på att de inte är sötade vilket påverkar smaken. Själv använde jag Odense chokladknappar eftersom de är vegan. 

kikärts-pralinerJag råkade faktiskt missa lägga i jordnötssmöret första gången och de smakade jättegott även utan och jag tror att de skulle bli goda även med kakao eller kanel som smaksättning. Nötsmöret behövs inte för konsistensens skull och smeten blir väldigt kladdig ändå. Testa dig fram!

 

Vill du göra egen choklad ”raw food style” så hittar du ett recept här på bloggen. Denna brukar jag hacka och ha i men jag hade ingen färdig när jag gjorde dessa… 

Kikärtspraliner med Jordnötssmör
Yields 30
Glöm allt om att praliner är onyttiga. Dessa ger inga skuldkänslor!
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Cook Time
30 min
Ingredienser
  1. 1 burk kikärter (ca.3 dl)
  2. 10 färska dadlar
  3. 1,5 dl jordnötssmör
  4. 0,5 tsk salt
  5. 1 tsk vaniljpulver
  6. 1 dl chokladknappar
  7. Choklad att doppa dem i
Så gör du
  1. Låt kikärtsspadet rinna av och kärna ur dadlarna. Lägg kikärtor, dadlar, jordnötssmör, vanilj och salt i en matberedare och kör med knivarna tills du har en slät klibbig massa. Tillsätt nu chokladknapparna och kör ihop dem med degen så att de hackas i mindre bitar.
  2. Rulla smeten till bollar (den är klibbig så fukta händerna ofta när du rullar). Ställ gärna in i frysen en liten stund.
  3. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och ställ undan att stelna.
Tips
  1. Byt ut jordnötssmöret mot annat nötsmör, t.ex. mandelsmör eller hasselnötssmör.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

 

Kikärtspraliner med jordnötssmör

3 reaktion på “Kikärtspraliner med jordnötssmör

  • 6 januari, 2016 kl. 20:54
    Permalänk

    hej!

    Ska man mixa knapparna helt släta med smeten eller är tanken att det ska finnas bitar kvar?

    Svar
    • 8 januari, 2016 kl. 18:10
      Permalänk

      Tanken är att det ska finnas bitar kvar så det blir lite knaprigt i dem, men det är inget måste.
      /Gitte

      Svar
  • Pingback:Vegansk majonnäs recept - Roesen Empowerment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *