Underbara söndagar! Vad passar bättre än en o-syndigt god chokladpralin till eftermiddagskaffet? Ja, varför man ”ska” få dåligt samvete över att äta sötsaker är ett beteende som har sina rötter långt bak i tiden men denna pralin behöver du inte få dåligt samvete över! Inte om du gör pralinerna av råa och oprocessade råvaror.
Kakaosmöret som jag använder är kallpressat, kakaon är orostad och kokossockret (sägs vara) raw. Är dock lite tveksam till om det verkligen är så…

Sockret kan du byta ut mot råsocker, stevia eller annan torr sötningsprodukt (men försök undvika det vita industrisockret) men då får du smaka dig fram till mängden socker. Tar du 100 gram kokossocker så får du en riktigt söt pralin, lite som söt halvmörk choklad, tar du den mindre mängden får du en choklad lite mer åt det mörka, beskare hållet.

Följer du receptet och tempererar chokladen så får den de karakteristiska chokladegenskaperna och du får en ”snäppig” fin choklad som blir fyllig och som krymper i formen precis som choklad ska.

Raw Vegan Mörk Choklad (basrecept)
Write a review
Print
Prep Time
1 hr
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Prep Time
1 hr
Cook Time
45 min
Total Time
1 hr
Raw Choklad basrecept
  1. 250 g Kakaosmör
  2. 125 g Kakao
  3. 50-100 g Kokossocker (finmald)
Så gör du
  1. Strimla kakaosmöret i en skål över ett vattenbad. Häll på sockret och kakaon.
  2. Rör inte om och se till att ingen ånga når chokladen. När kakaosmöret smält nästan helt kan du röra om så ingredienserna blandas.
  3. Här kan du välja om du vill fortsätta smälta chokladen i vattenbad eller om du vill hälla över den i en mixer (se då till att torka av skålen på undersidan från vattenbadet så ingen vätska kommer i blandningen). Ska chokladen vara ”raw” så råder jag dig att mixa den eftersom kokossockret inte smälter vid så låga temperaturer. Mixar du chokladen så finfördelar du sockret bättre.
  4. Temperera chokladen genom att föra chokladen fram och tillbaka över skålens kanter med en spatel.
  5. Håll koll på temperaturen, även i mixern. Några sekunder räcker. Ska chokladen vara Raw så bör du inte komma upp över 42 grader, skulle du råka göra det så faller inte himlen för det, chokladen mister bara lite av sina hälsosamma egenskaper men den är ändå bättre för hälsan än vanlig köpechoklad.
  6. När chokladen nått 42 (optimalt 45) grader häller du över den i en annan, lite större skål. Nu ska chokladen tempereras. Detta gör du genom att föra chokladen med en spatel med stora rörelser över hela skålen så den svalnar. Detta kan ta ca. 10 minuter.
  7. När temperaturen är under 27 grader så är den tempererad, du märker det genom att den börjar tjockna. När detta är gjort är chokladen klar att användas. Ju mer den kallnar, desto tjockare blir den.
Tips
  1. * Spritsa ut den på ett bakplåtspapper till små knappar, så har du färdig choklad till nästa gång.
  2. * Eller fyll med torkad frukt/nötter och klicka ut.
  3. * Skiva en banan och täck skivorna med choklad.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/
Raw Vegan Hasselnötsfyllda Chokladpraliner
Yields 25
Läckra fyllda praliner som kan varieras i all oändlighet.
Write a review
Print
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr
Cook Time
1 hr
Total Time
1 hr
Hasselnötsfyllning
  1. 2 dl Hasselnötssmör
  2. 0,5 dl Honung
  3. 150 g smält Choklad
  4. 1 tsk Vaniljpulver
  5. en nypa salt
  6. 1 sats mörk choklad (basrecept
Så gör du hasselnötsfyllningen
  1. Blanda alla ingredienser till fyllningen till en jämn smet och smaka av. Nu kan du göra praliner.
Så gör du pralinerna
  1. Smält chokladen i ett vattenbad. Fyll pralinformar med choklad i, låt stå någon minut, häll sedan tillbaka chokladen i skålen igen. Du ska nu ha ett ”skal” av stelnad choklad i pralinformen. Ställ eventuellt in formarna i frysen ett par minuter så chokladen stelnar ordentligt. Ta en liten klick av fyllningen och fyll formarna nästan helt. Lämna lite utrymme i toppen. När du fyllt alla med nötsmöret häller du på choklad tills formarna är fyllda helt. Ställ eventuellt in i frys. När pralinerna stelnat så kan du ta dem ur formen och du har nu hasselnötsfyllda praliner.
  2. Chokladen går bra att smälta på nytt om den blir för tjock. Tänk då på att inte värma den över 31,5 grader. Skulle du råka göra det måste den tempereras på nytt.
Tips
  1. * Har du inga pralinformar, häll fyllningen i en spritspåse (eller plastpåse) och spritsa ut små praliner. Ställ i frysen några minuter och doppa sedan pralinfyllningen i choklad.
  2. * Byt ut hasselnötssmöret mot annat nötsmör (mandelsmör, jordnötssmör, pistagenötssmör)
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

Temperera chokladen genom att föra chokladen  fra och tillbaka över skålens kanter med en spatel.
Temperera chokladen genom att föra chokladen fram och tillbaka över skålens kanter med en spatel.
Steg 1, fyll pralinformarna med tempererad choklad.
Steg 1 – fyll pralinformarna med tempererad choklad.
Steg 2, häll ur chokladen ur formarna igen så bara ett skal blir kvar.
Steg 2- häll ur chokladen ur formarna igen så bara ett skal blir kvar.
Steg 3 - Klicka i fyllningen och fyll sedan ända upp med smält choklad.
Steg 3 – klicka i fyllningen och fyll sedan ända upp med smält choklad.
Har du ingen pralinform kan du spritsa fyllningen och doppa i choklad istället.
Har du ingen pralinform kan du spritsa fyllningen och doppa i choklad istället.
Hasselnötsfyllda Chokladpraliner!

4 reaktion på “Hasselnötsfyllda Chokladpraliner!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *