ren livsstilVi på Roesen Empowerment har som vision att uppmuntra till en renare livsstil och för att hjälpa individer att göra det enklare att leva en renare livsstil.  Med det menar vi att leva med kärlek och omtanke för miljön, djuren, varandra och planeten vi lever på, att äta ekologisk växtbaserad kost utan onödiga tillsatser eller ersättningsprodukter och att undvika onödiga gifter i både mat och omgivning.

De flesta vet nog vad ekologisk mat är men vad menas med onödiga tillsatser, ersättningsprodukter och växtbaserad kost?

naturlig-mat-22198000

Tittar man på matvaror menas med onödiga tillsatser att det är ämnen som är tillsatta i mat för att den ska få vissa egenskaper, de flesta av dem är totalt onödiga och tillsätts för att dölja dåliga råvaror, förlänga hållbarheten eller som smakförstärkning och smakersättning istället för naturliga råvaror.

Exempel på tillsatsämnen är bl.a. askorbinsyra som tillsätts i mjöl för att förbättra mjölets egenskaper, denna tillsats är tillåten även i ekologiska produkter men totalt onödig om mjölet är av bra kvalitet. En annan onödig tillsats som man hittar i de flesta torra varor är klumpförebyggande medel. Det är till exempel näst intill omöjligt att hitta vanligt bordssalt utan detta medel i en vanlig livsmedelsbutik. Förr lade man vanliga risgryn i saltkaret som höll saltkornen torra, detta fungerar precis lika bra än idag i både salt och andra kryddor.

Smakämnen kan vara kemiskt framställda ämnen som smakar likt en naturlig produkt, vanligast är nog citronsyra i olika former men ett välkänt smakämne är jordgubbssmak som tillverkas av körtlar som sitter i bäverns analöppning.  Så fruktansvärt onödigt men billigare att framställa än jordgubbar… Listan kan göras hur lång som helst men vi stannar där.
Livsmedelsverket har en lista över alla tillsatser i mat som du hittar här; ”Märkning av mat”, ”E-nummernyckeln – godkända tillsatser”.

SaladOil

Med växtbaserad kost menas mat helt utan animaliska inslag. Dvs. mat utan kött, ägg, ost, mjölkprodukter, animalisk gelatin osv. Det finns många diskussioner och åsikter om varför och om vilken slags kost som är den bästa och vi ger oss inte in i den. Det är vår erfarenhet att en växtbaserad kost är det optimala både ur etisk-, miljömässig- och hälsoaspekt och det är denna livsstil vi jobbar för. Det är inte vår uppgift att argumentera och debattera, vår uppgift är att hjälpa de som vill hjälpas till en renare livsstil.

Har du inte råd att välja ekologiskt? Jo, det har du, i synnerhet om du lever på en växtbaserad kost. Allt handlar om vilka val du gör och vad du prioriterar. ”Köttätare äter inte oxfilé varje dag” och linser, bönor och rotfrukter är väldigt billiga – även de ekologiska.
Har butiken i ditt område inte de ekologiska produkter du vill ha – Fråga och be dem beställa hem.  Värnar butiken om sina kunder så gör de oftast det.

Hur kan man börja då om man vill skapa en renare livsstil?

Börja långsamt. Kasta dig inte över allt på en gång för då kommer det att bli övermäktigt och du kommer att ge upp. Ta en sak i taget, produkt för produkt – i din egen takt.

Självklart beror det också på hur ditt liv och dina vanor ser ut idag men enklast är nog att börja med att välja ekologiskt. Redan där har du besparat dig och miljön en massa gifter.

ecoplanet

Fråga dig saker som: Tvättar du håret med schampo varje dag? – i så fall, varför? Tvålar du in dig varje gång du duschar? – i så fall, varför? Använder du ett miljövänligt tvättmedel när du tvättar? – om inte, varför? Vilka kemikalier använder du? – varför? Tänk till! Det finns alternativ till skadliga schampoprodukter, tvålar och annat. NoPoo tipsar om hud och hårvård, och Husmodern ger bra beprövade husmorstips.  Alternativ är ännu ett bra forum för miljömedvetna.

Nästa steg är att börja titta på innehållsförteckningen när du handlar. Börja med ett par produkter och bara de gånger du känner att du har tid. Du är ganska snabbt igång och märker att det trots allt inte tar så lång tid. Ganska fort har du lärt dig vilka produkter som har minst tillsatser och efter ett tag går det av sig själv utan att du reflekterar över det. En bra tumregel är – ju längre innehållsförteckning, desto sämre produkt.
Undvik också produkter som innehåller E-ämnen. Alla E-ämnen är inte dåliga men det är en bra tumregel att gå efter tills du lärt dig. Tyvärr har allt fler producenter börjat omskriva tillsatser till mer ”naturliga” namn men använd ditt sunda förnuft och lär dig dessa när du känner dig redo.

citronerVatten. Vi har fortfarande väldigt rent vatten i våra kranar i Sverige och detta är långt bättre än vatten man köper.
Ett bra och enkelt tips att börja med är vanlig citron i vatten. Citronen hjälper till att rensa ut gamla slaggprodukter och toxiner (gifter) som lagras i kroppen och som orsakar en mängd sjukdomar. Naturligtvis ekologisk citron eftersom besprutad citron tillför gifter. Fyll en tillbringare med vatten och lägg i en hel ekologisk citron (krama först ur citronen i vattnet och lägg sedan i den med skal). Drick sedan detta under dagen. Fyll på med mer vatten när första satsen är slut, tills citronen inte smakar så mycket mer, du har då fått ut det mesta ur den. (1 citron räcker till ca. 2-3 liter vatten).

Nästa steg om du inte redan tagit det är att börja välja bort kött. Tycker man att det är svårt kan man börja med att välja bort vissa sorter, som till exempel nöt- eller fläskkött och införa en vegetarisk dag i veckan. Sedan kan du plocka bort fågel och i ett senare skede även fisk och till slut kan du börja välja bort även mjölkprodukter och ägg.  Det finns många sidor på nätet som tipsar om bra veganmat, en av dem är vegomatsedel.se (som tyvärr inte är aktiv längre men som är en bra receptbank) som innehåller mängder av veckomatsedlar med länkar till andra bloggar/receptsidor, samt en inköpslista för veckans recept.

Det är dock viktigt att du lär dig vilka livsmedel du bör äta istället för att få i dig de fetter, vitaminer, proteiner och mineraler du behöver. Börja smått och öka i samma takt som du lär dig. Man kan inte leva på enbart sojafärs, pasta och vatten lika litet som man kan leva på snabbmat och läsk. Båda leder ovillkorligen till näringsbrist och följdsjukdomar och detta leder vidare in på ämnet ersättningsprodukter..

Med ersättningsprodukter menar vi äggersättning, veganmargarin, sojaprodukter, vegankorv, veganost etc. Här hamnar vi tillbaka på en massa tillsatser och detta vill vi undvika. Många produkter är helt onödiga och kan ersättas av helt naturliga alternativ. På vår blogg hittar du en mängd recept med rena råvaror under ”Recept”.

Matpyramiden för En renare livsstil.  Bild: Perfect Health 101
Matpyramiden för En renare livsstil.
Bild: Perfect Health 101

Det är inte vår uppgift på Roesen Empowerment att varken döma eller fördöma. Vår uppgift är att hjälpa människor som vill förändra och som vill utvecklas. Takten och sättet för detta bestämmer du som kommer till oss själv, utan förmaningar eller skuldbeläggningar från vår sida. Vi finns för att med kärlek och omtanke hjälpa dig att skapa en renare livsstil och med detta ett mer harmoniskt liv.

Sist vill vi ändå nämna den etiska synen på djur idag. Förutom att välja bort animaliska produkter ur din kost kan du också låta bli att spela på V75, låta bli att köpa ullkläder och ullmöbler, låta bli att köpa den där söta hamstern/fågeln i bur, låta bli att köpa den gulliga lilla hundvalpen, låta bli att installera ett akvarium, låta bli ridsport, låta bli att besöka zoo  etc… Men ta gärna hand om djur som far illa, ta gärna hand om både människor och djur som far illa om du kan.

Naturligtvis kan man inte bara släppa ut alla djur som växt upp och levt hela sitt liv i fångenskap, men genom att inte bidra till ny handel, minskar efterfrågan och med den uppkomsten. Djur i fångenskap finns endast så länge det finns en efterfrågan på djur i fångenskap.

Vill du läsa mer om detta vill vi varmt rekommendera bloggen Veganbloggen. Här finns flera välskrivna inlägg, bl.a. ”Förödande grundproblem: Vi tycker att djuren är här för oss” och ”Varför skulle man välja att inte vara vegan?”.

Den här filmen ger en ganska bra sammanfattning av människans framfart.

Källor/länkar:

http://www.alternativ.nu/

http://www.husmodern.se/index.html

http://www.halsosidorna.se/Kroppsligrening.htm

http://nopoo.se/

http://www.perfecthealth101.net/apps/blog/show/3983768-levande-f-pyramiden

http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/E-nummernyckeln—godkanda-tillsatser/

http://veganbloggen.bloggproffs.se/2012/11/19/forodande-grundproblem-vi-tycker-att-djuren-ar-har-for-oss/

http://veganbloggen.bloggproffs.se/2012/10/30/varfor-skulle-man-valja-att-inte-vara-vegan/

http://vegomatsedel.se/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *