Veganost som smälter!

Den (nästan) perfekta veganosten till gratänger, pizzor och varma mackor! 

När man googlar på recept efter veganost hittar man en uppsjö av olika recept och man blir mest bara förvirrad så jag har hållt på ett tag och inte blivit helt nöjd med någon ost – men nu är jag bra nära! Min ambition var och är att göra en ost som smälter utan att bli hård som vissa köpeostar ofta blir och så ville jag naturligtvis ha koll på vad som är i osten!

Jag började jämföra recept och lusläsa ingredienser och varför man använder dem och resultatet blev – i mitt tycke – en (nästan) helt perfekt veganost som smälter! 

Denna ost är helt perfekt när man behöver en ost som ska smälta, till exempel i gratänger, på pizza, på varma mackor och på gratinerade rätter. Jag har också rivit i en bit när jag gör vegobiffar och osten ger en jättebra konsistens och fungerar dessutom som smakbärare eftersom den är ganska fet. Tyvärr har jag (ännu) inte fått till den där sega konsistensen men har läst att tapiokastärkelse ska kunna fixa det. Jag vet att några väntar på detta recept så jag lägger ut det trots att det ”bara” är nästan perfekt, för det är ju – nästan – perfekt!

|Veganost som smälter| Går jättefint att riva!

Veganost som smälter – Recept.

Ingredienser:

 • 8 dl växtmjölk*
 • 1 dl maizena
 • 3 msk agar agar flingor**
 • 3 msk citronsaft
 • 3 msk näringsjäst
 • 2 tsk salt
 • 1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
 • 2 dl kokosolja

Så gör du: 

 1. Häll hälften av nötmjölken i en tjockbottnad gryta. Sätt på svag värme och tillsätt Agar Agar och rör om tills all agar är helt upplöst (det står 15 minuter på förpackningen men räkna med minst 30 minuter) Smälter du den inte helt så blir osten grynig och får små halvgenomskinliga ”trådar”. När all agar agar är upplöst i grytan ska mjölken ha tjocknat lite.
 2. Smält under tiden kokosoljan i ett annat kärl.
 3. Häll andra halvan av nötmjölken i en blender och tillsätt maizena, citronsaft, näringsjäst, salt och lökpulver. Mixa lite snabbt. 
 4. Tillsätt den smälta kokosoljan i blendern (Detta gör du först när agar agarn är upplöst) Mixa blandningen så den blir ordentligt blandad. Häll genast blandningen i grytan med agar agarmjölken. Öka värmen lite och fortsätt röra om hela tiden. Rör tills osten tjocknat och blivit seg (ca. 5-7 minuter). 
 5. Smörj en form till osten som rymmer 8 dl med lite rapsolja. Jag använder IKEAS ”Förtrolig” som blir fylld till brädden och som är en helt perfekt ostform. Häll osten i formen och ställ undan. Ställ in i kyl när den svalnat lite. Låt stå helst tills nästa dag. Om du smort formen med olja är osten jättelätt att få ur. För bara in en kniv längs ena kanten och vänd upp och ner, så faller den ur formen. 
 6. Osten är perfekt för att smälta och går bra att frysa och riva. Passar på Pizza, som gratängost eller på varma mackor. 

*I denna ost använder jag paranötter och hampafrön som jag gör mjölk av. Mjölken är jättelätt att göra och tar bara 5 minuter. Till mjölk är ration ungefär 2 dl nötter per liter vatten. Jag ville ha den lite ”gräddigare” till osten och använde därför paranötter och hampafrön som båda ger en fyllig och lite gräddig smak, dessutom tog jag lite mindre vatten. Så till detta recept kan du ta: 1 dl paranötter + 1 dl hampafrön + 8 dl vatten. Mixa rejält i blender och sila sedan bort nötresterna i en silduk. Pressa ur all vätska och fyll på mjölken med lite vatten om du inte har exakt 8 dl som receptet kräver. Släng inte nötresterna. Dessa kan du använda som fyllning i burgare och biffar. Jag brukar frysa in nötklumpen i en burk och sedan torka det när burken är full, däreftermaler jag det till mjöl som jag använder jag till allt möjligt! Inget går till spillo!

**Jag lyckas bara hitta Agar Agar i flingform och denna tar otroligt lång tid att smälta, så jag brukar mäta upp hur mycket jag ska ha och sedan mala den med min smidiga Personal blender som har ett malmunstycke. Smälttiden halveras då. 

Här har Agar Agarn ännu inte smält och ligger som små "gryn" i mjölken. Hoppas du ser..
|Veganost som smälter| Här har Agar Agarn ännu inte smält och ligger som små ”gryn” i mjölken. Hoppas du ser.. Nu är det bara att röra och röra och röra och röra. Den får inte brännas vid!
Nu har all Agar Agar smält och här har jag hällt i resten av ingredienserna så nu ska det bara sjuda och tjockna
|Veganost som smälter| Nu har all Agar Agar smält och här har jag hällt i resten av ingredienserna så nu ska det bara sjuda och tjockna..och åter röra och röra och röra… 

meditationer positivt tankemönster


Gillar du att meditera? Lyssna då på mina meditationer som finns att ladda ner. På sidan Meditationer kan du läsa mer och där hittar du också gratismeditationer som också finns på min youtubekanal


Ni har osten tjocknat och är redo att hällas i en form
|Veganost som smälter| Nu har osten tjocknat och är redo att hällas i en form.

kristallhealing distanskurs


Vill du lära dig kristallhealing? Då kan du gå en distanskurs hos Kristallakademin som är min kursportal för oss som älskar kristaller. Du hittar kursen på Kristallakademins hemsida


Så ser den ut när den precis är upphälld. Som du ser passar Ikeas form helt perfekt!
|Veganost som smälter| Så ser den ut när den precis är upphälld. Som du ser passar Ikeas form helt perfekt!
Så här ser den ut när den har stelnat. Den är lite geleaktig och inte helt fast. Jag tycker att den smälter bäst då än de som är hårda.
|Veganost som smälter| Så här ser den ut när den har stelnat. Den är lite geleaktig och inte helt fast men går ändå bra att riva. Jag tycker att osten smälter bäst om den inte är jättehård. 

Chakrameditation med Änglar! GOTT NYTT ÅR!!

Ny meditation! Chakrameditation med Änglar

Hoppas julen varit bra! Jag har haft fullt upp (som vanligt) och nu har jag äntligen kommit igång med inspelningarna av meditationer och här kommer den första. Det är snart ett år sedan första försöket, sedan dess har stort sett allt strulat och till slut köpte jag ”riktiga grejer” och en bättre dator och då gick det bra..

Chakrameditation med änglar är en av de första meditationerna jag skrev så den är lite speciell för mig och därför lägger jag också upp den alldeles gratis. Berätta gärna om du gillar den!

Och så vill jag passa på att önska dig ett riktigt

GOTT NYTT ÅR!!

kristallakademin instaJag har en känsla av att 2016 blir helt fantastiskt så vi håller tummarna för det!

Har du sett att jag erbjuder delbetalning på distanskursen i Kristallhealing? Du kan dela upp betalningen över två månader för samma pris! Erbjudandet gäller fram till nyår, så passa på… 

 

Och har du inte skaffat e-boken om Chakrabalansering än så kan du göra det här! Den är alldeles gratis. ”För bra för att vara sant” som en tjej skrev förra veckan!
Hihi nä, inte alls… 

Hoppas vi ses också nästa år!
Kram Gitte ❤

Ps.. Fler meditationer hittar du här!

Speltid: 30:42
Musik: Thaddeus
Manus, tal, mix, produktion & bild: Gitte Liljekvist

 

Raw Vegan Cheesecake med Choklad

Raw Vegan Cheesecake – med choklad & citron

vegan cheesecake

Det närmar sig jul och varför inte göra en nyttgare variant av cheesecake? De här gjorde jag första gången för ett par månader sedan och de var verkligen supergoda! ”En av dina topp tre” var familjens omdöme 🙂 Jag kan inte ta åt mig hela äran för receptet hittade jag hos The Wannabe Chef men har ändrat det lite. Jag har testat kakan med både cashewnötter och mandel i botten och båda blir precis lika goda. Kan också tänka mig att det skulle vara gott om man byter ut en del av nötterna mot kokosflingor också, det kanske jag testar nästa gång. 

vegan cheesecake

Recept Raw Vegan Cheesecake med Choklad
ca. 20-26 bitar

Botten
3 dl mandel
15 urkärnade medjooldadlar
1 dl kakao
1 tsk salt
Eventuellt ett par msk vatten

Fyllning
7 dl cashewnötter
1 msk rivet citronskal (kan uteskutas)
3 msk citronsaft
2 tsk vaniljpulver
1 msk bjäst
1 tsk salt
0,5 dl lönnsirap eller honung
0,5 dl kokosolja
Eventuellt lite vatten

Topping
200 mörk choklad (raw, se recept eller typ Odense)
1 dl hampafrön
3 dl vatten

Så gör du:

Botten: lägg allt utom vatten i en matberedare och mixa till en jämn massa, tillsätt vatten om den blir för torr. Massan ska hålla ihop och vara lite kladdig utan att vara blöt. Tryck ut massan i en form (20×20 cm) som du täckt med plastfolie eller bakplåtspapper för att lättare få ut kakan när den stelnat. 

Fyllning: Blötlägg cashewnötterna minst ett par timmar och gärna över natten. Skölj de blötlagda cashewnötterna och lägg dem i en mixer. Smält kokosoljan i ett vattenbad. Mixa nu alla ingredienser till en slät kräm, om du behöver så tillsätt lite vatten men inte mer än vad som behövs för en tjock, slät kräm. Häll fyllningen över bottenlagret och ställ in formen i frysen. 

Topping: Mixa hampafrön och vatten till mjölk. Sila bort de rester som blir av fröna och häll mjölken i en kastrull med tjock botten. Smält nu chokladen i hampamjölken på låg värme och rör om hela tiden. Låt blandningen svalna en stund och häll den försiktigt över fyllningen i formen och fördela den jämnt. Ställ nu in i frysen igen tills allt stelnat så du kan skära kakan i snygga bitar. 

Klar att servera!

Känner du som om hjärtat fladdrar? Thymus vaknar!

Upplever du också en känsla av att något liksom ”fladdrar” som fjärilsvingar i bröstkorgen?

Du är inte ensam!

För några veckor sedan ringde jag sjukvårdsrådgivningen mest för att kolla upp om jag skulle oroa mig eller inte.. Två timmar senare låg jag på akuten med EKG sladdar kopplade överallt, blodprover togs och en massa drama. Sex timmar senare fick jag åka hem igen – lättad över beskedet att hjärtat är friskt som en nötkärna!

fladdrande fjäril

Hjärtat fladdrar

Jag har nämligen i flera månader känt ett slags fladdrande i bröstet, en rusning som börjar strax ovanför hjärtat och som stiger uppåt tills det når halsgropen. Där stannar det och ofta tappar jag andan och måste stanna upp en stund och ta några djupa andetag.

Det gör inte ont, det bara ”fladdrar och rusar” som om pulsen ökar och hjärtat rusar iväg. Men det känns inte som hjärtat! I början kände jag det bara då och då men senaste veckorna har det ökat allt mer till att komma varje dag, flera gånger om dagen. Dagen då jag ringde hade det fladdrat oavbrutet i över två timmar och tänkte att jag nog inte borde fortsätta ignorera det.

På akuten – förmaksflimmer?

fladdrande hjärtaNär jag kom in på akuten och man pumpade upp den där kudden på armen när man mäter blodtrycket så.. precis när den är på max så slutar fladdret! Men när läkaren är inne för andra gången så börjar det plötsligt igen vilket jag talar om. Han tar snabbt fram stetoskopet och lyssnar på både hjärta och lungor

– men hör absolut ingenting??

Jag sade – hur i hela friden kan du inte höra det, det fladdrar ju som en hel orkester?? Han lyssnade igen men nej, ingenting.
Jag vet inte om han trodde att jag inbillade mig eller rätt och slätt galen men han hittade absolut ingenting som förklarade det jag kände.

Hypokondrisk???

Lättad åkte jag hem och kände mig lätt hypokondrisk. Läkaren hade uppmanat mig till att kontakta vårdcentralen för vidare undersökning men så mejlade en av mina gulliga meditationskursdeltagare ett inlägg från Elizabeth Peru som beskriver exakt det jag känner!! 

Så nu känner jag mig lugn igen och därav detta blogginlägg för er som upplever samma sak.

Thymuskörteln och fladdrande hjärta

Precis som jag känner det så beskriver Elizabeth det som fladdrande fjärilsvingar som slår och som kan misstas som hjärtklappning (OBS! kolla upp hjärtat först!!) men det sitter lite högre än hjärtat och beror förmodligen på att Brässen (Thymus) är aktiv.

an-image-of-the-thymus-gland

thymusBrässen är en av kroppens endokrina körtlar som har formen som en fjäril. Körteln har sedan urminnes tider varit kopplad till andligt uppvaknande. Brässen är en viktig del i immunförsvaret och vid 25-års ålder börjar den att krympa. 
Körteln är kopplad till hjärtchakrat och har sin plats vid övre hjärtchakrat och i förbindelse med Sushumna, den energikanal som löper genom kroppen och där kundalinienergin stiger (Detta går vi igenom i kristallhealingkursen om du är intresserad).

Andra symptom

Utöver fladdret i bröstet så upplever många med mig också sömnlöshet, extrem trötthet (rubbningar i sömnrytmen), humörsvängningar och andra intensiva känslor.
Ja, Speciellt det där med sömnen verkar helt upp och ner i mitt liv. Jag har alltid somnat på beställning men nuförtiden är det ingen ordning alls.

Genom uppvaknandet så ska brässen (thymus) alltså växa och frodas istället för att tillbakabildas och förtvina och man säger nu att uppvaknandet påskyndas av ökande solstormar och energihöjningen som pågår. Så kallad uppgradering av energin enligt akashakrönikan

Energin stiger uppåt i kroppen och upp i halsen där sköldkörtlarna och bisköldkörtlarna sitter som i sin tur är kopplade till halschakrat. Detta förklarar alltså varför ”fladdret” stiger uppåt och att jag tappar andan!

akashabiblioteket

Kundaliniresning

Jag tror inte att detta fenomen ska förväxlas med s.k. kundaliniresning, som innebär att kundalinienergin stiger uppåt i en helt annan process, men något händer som ändå har en viss koppling till kundalinienergin, fast i hjärtchakrat (som är centrum för kroppens alla chakran) vilket i sin tur påverkar närliggande chakran och eftersom energin stiger så blir halschakrat mest påverkat.

Övergången i energinhöjningen

Tydligen så drabbar det även våra lägre chakran, magen, mjälten, levern, matsmältningen etc. och att det handlar om en utrensning som kommer att öka. Utrensningen handlar om en fysisk utrensning som behövs för att vi ska vara förberedda för övergången till en högre energinivå där vi behöver släppa gammalt skräp.

Övergången hjälper oss att inse vem vi är och glömma vilka vi är inte så att vi kan förenas med andra varelser på planeten. Genom att göra detta tillsammans så underlättas livet med lätthet och glädje, och det blir lättare att möta förändringar som sker. Ju mer vi gör motstånd, desto mer obekväma och svåra blir våra liv, så rusta dig med tålamod!

Skriv gärna en kommentar om du upplevt eller upplever samma sak och om du känner av andra oförklarligheter. Har du tips så peppra på 🙂

Sat Nam!
Gitte


Vill du ha en gratis e-bok om Chakrabalansering med kristaller? 

Boken är en steg för steg guide för hur du kan balansera dina chakran med hjälp av kristaller. Genom att registrera dig för Kristallakademins nyhetsbrev så är den din – alldeles gratis! Du hittar den här. 

gratis ebok kristallakademin


Är du intresserad av att lära dig mer om kristallhealing?

Då kan du gå en distanskurs på Kristallakademin! Läs mer om den här.

kristallhealing distanskurs

Recept på enkel läcker vegansk chokladmousse på kikärtsspad

Vegansk chokladmousse med endast 3 ingredienser! 

Kan det bli enklare? Tror inte det.. och billigt dessutom! 

Chokladmousse

Kikärtsspad

Kikärtsspad (eng. aquafaba) har samma egenskap som äggvita och kan ersätta äggvita i en mängd recept, även äggula som i mitt recept på majonnäs om du nu missat det. Egentligen gäller det inte bara kikärtsspad utan spad från de flesta bönsorter som går använda. 

Koka själv

Jag förespråkar egentligen att man ska koka bönorna själv eftersom alla förpackningar och transporterande av onödigt vatten tär på miljön. Men i detta recept använde jag ekologiska på burk

När jag kokar kikärtor själv så använder jag Kung Markattas eftersom de är ekologiska och lätta att få tag på. Jag brukar ta hela förpackningen (500 gram) och blötlägga i en stor gryta på kvällen. Nästa dag sköljer jag dem och häller på nytt vatten och kokar dem i vatten som precis täcker ärtorna. När de är färdigkokta häller jag INTE av kokvattnet. Jag brukar låta dem svalna i grytan och när den kallnat ställer jag in grytan i kylen tills nästa dag. De får alltså ligga kvar i sitt spad. Nästa dag är spadet lite simmigt och klart att använda. Kikärtorna kan du bland annat göra praliner och kakor av, en god hummus eller en mustig kikärtsgryta Jag brukar frysa in dem. Samma sak gör jag med spadet, fryser in alltså. 

Jag vet inte vilket ämne det är som ger kikärt- och bönvätskan sin egenskap, har googlat men söker kanske på fel ord för jag hittar inget. Om du vet så lämna gärna en kommentar!

Oh well men här kommer receptet i alla fall. 

Vegansk Chokladmousse på kikärtsspad

Läcker Vegan Kikärts Chokladmousse
Serves 4
Löjligt enkel att göra och hönsen får ha sina ägg i fred!
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredienser
 1. Kikärtsspad från 1 burk kikärtor
 2. 100 gram Choklad
 3. 3 msk dadelsirap eller lönnsirap eller florsocker
Så gör du
 1. Vispa kikärtsspadet med elvisp tills det är vitt och fluffigt och du kan forma toppar (ca. 10-15 minuter)
 2. Smält under tiden chokladen i vattenbad
 3. Rör nu ner den smälta chokladen och sirapen och i kikärtsfluffet och vänd ner det tills allt har blandat sig.
 4. Häll upp i portionsglas och ställ in i kyl i 1-2 timmar
 5. Servera gärna med riven choklad över.
Tips
 1. Lek gärna med smaksättningen och byt ut chokladen mot vanilj och vit choklad, mintdroppar eller lite kaffepulver.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

Du vet väl om att du kan gå en kurs i kristallhealing på distans

annons kristallhealing 800x800

Kurs i kristallhealing

Kursen i kristallhealing är en omfattande kurs där du lär dig om kroppens energisystem, chakran, auran och hur de hänger samman med kroppens endokrina körtlar, hur du använder kristaller, hur och varför de påverkar kroppen, vilka kristalller du bör börja med och varför, hur du använder en pendel, hur du gör kristallutlägg på kroppen och varför, lite historia, lite forskning, olika energiövningar och du får också lära dig hur du skapar kontakt med dina kristaller och hur du laddar dem med din intention.

Kika in på Kristallakademin för att läsa mer. 

Ha det så gott!
Gitte

Kikärtskakor Chocolate Chip Cookie-style

Fortsatt experimenterande av kikärtspralinerna jag gjorde, enda skillnaden här är egentligen att jag tog i bakpulver och bakade dem i ugn och vips så hade jag 

Kikärtskakor Chocolate chip cookie-style

Dessa blev överraskande goda som de var, lite sega och goda, men nästa gång ska jag testa att tillsätta kokosolja och mjöl och se om de blir lite sprödare, för det var det enda jag saknade. Men testa och se vad du tycker!

Dottern tål varken mandel eller hasselnötter så därför blev det jordnötssmör ännu en gång. Jag är inte jätteförtjust i jordnötssmör och tror att de skulle bli helt fantastiska om man tar i mandelsmör eller hasselnötssmör istället. Ska testa det en annan gång. 

Jag har använt Zetas ekologiska kikärtor som är färdigkokta och du, släng inte kikärtsspadet för här har du ett recept på hur du kan göra majonnäs av det! Det kan också användas istället för äggvita när man gör maränger men det har jag aldrig testat (har aldrig gillat maränger)..

Chokladknapparna är Odenses som är vegan men du kan göra egna ”raw food style” och hittar ett recept på choklad här på bloggen

Kikärtskakor Chocolate Chip Cookie-style
Yields 30
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredienser
 1. 1 burk kikärter (ca.3 dl)
 2. 10 färska dadlar
 3. 1,5 dl nötsmör
 4. 0,5 tsk salt
 5. 2 tsk vaniljpulver
 6. 1 tsk bakpulver
 7. 1 dl chokladknappar
Så gör du
 1. Låt kikärtsspadet rinna av och kärna ur dadlarna. Lägg kikärtor, dadlar, jordnötssmör, vanilj och salt i en matberedare och kör med knivarna tills du har en slät klibbig massa.
 2. Lägg över i en skål och arbeta in chokladknapparna för hand.
 3. Rulla smeten till bollar (den är klibbig så fukta händerna ofta när du rullar) och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Tryck bollarna platta med fingrarna.
 4. Grädda i ugn 175 grader ca. 10-12 minuter
Kommentar
 1. Nötsmör = Mandelsmör, jordnötssmör eller hasselnötssmör.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

Svarta bönor i praliner?

Nä, jag har inte blivit galen. Faktiskt så är svarta bönor en himmelsk kombination tillsammans med kakao! Så därför bjuder jag idag på ett recept på

Praliner med svarta bönor 

Detta recept är en utveckling av gårdagens recept där jag först råkade glömma tillsätta jordnötssmör och så har jag läst någonstans att man kan göra kladdkaka med svarta bönor. Så jag tänkte på chokladen och de här blev verkligen urgoda!! Smaken av bönorna känns inte alls men konsistensen gjorde massan sådär underbart fluffig nästan som en mousse (hm.. chokladmousse måste nog bli mitt nästa experiment..)

Praliner-svarta-bönorDottern vill inte veta vad jag har i mina kakor för då känns de inte längre som kakor 🙂 men som vanligt har jag uteslutit allt onödigt så långt det går och vill man så kan man skippa chokladknapparna och använda kakaonibs istället. I detta recept har jag använt Zetas ekologiska svarta bönor som är färdigkokta och Odenses chokladknappar som är vegan. 

Vill du göra egen choklad ”raw food style” så hittar du ett recept här på bloggen. Och vill du inte doppa kulorna i choklad kan du rulla dem i kakao, eller varför inte lakritspulver? MmmMm det ska jag testa nästa gång. Vill du ha mer sötma så tillsätter du bara fler dadlar. Jag använder färska men om du använder torkade så behöver du blötlägga dem innan, annars kan det bli svårt att få dem helt finfördelade i bönorna. 

Lycka till!

Praliner med svarta bönor
Yields 20
Perfekta efter träningen!
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredienser
 1. 1 burk svarta bönor (ca.3 dl)
 2. 10 färska dadlar
 3. 1 dl kakao
 4. 0,5 tsk salt
 5. 1 dl chokladknappar
 6. Choklad att doppa dem i
Så gör du
 1. Låt bönspadet rinna av och kärna ur dadlarna. Lägg bönor, dadlar, kakao och salt i en matberedare och kör med knivarna tills du har en slät klibbig massa. Tillsätt nu chokladknapparna och kör ihop dem med degen så att de hackas i mindre bitar.
 2. Rulla smeten till bollar (den är klibbig så fukta händerna ofta när du rullar). Ställ gärna in i frysen en liten stund.
 3. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och ställ undan att stelna.
Tips
 1. Rulla bollarna i kakao eller lakritspulver istället för att doppa dem i choklad.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

Vegansk majonnäs recept

Det blir ju lite kikärtsspad över när man gör kikärtskakor och annat gott så den brukar jag ta vara på. Idag har jag lagt upp ett recept på majonnäs där jag använt kikärtsspad istället för ägg. Kikärtsspad är en fantastisk äggersättare. 

Spadet kan bland annat användas till att göra egen majonnäs eller ost. Du kommer att få ostreceptet lite längre fram eftersom jag fortfarande ”finsnickrar” receptet men majonnäs är urenkelt och det finns tusentals recept på nätet – och här kommer ett till 🙂 

Vegansk majonnäs utan soja

Den här majonnäsen är helt fri från soja och helt utan tillsatser och jättelätt att göra!

Jag använder Zetas ekologiska och Kung Markattas färdigkokta konserver om jag inte har kokat själv. Då kokar jag i minimalt med vatten och låter kikärtorna ligga kvar ett dygn att svalna i vattnet som jag kokat dem i. Vätskan ska vara lite ”simmig”. Är den inte det så kan man bara reducera (koka ihop) den lite. 

Vegansk-majonnäsJag har tidigare försökt göra god majonnäs på kallpressad olja men det verkar omöjligt att få till. Kallpressade oljor smakar helt enkelt alldeles för mycket och ger en otrevlig bismak på majonnäsen! Den oljan jag förut fått bäst resultat med är druvkärneolja, men den är  dyr och inte heller ekologisk men så hittade jag en olja..

Överlägsen olja till vegansk majonnäs

Överlägset bäst är Kung Markattas ”neutrala olja” som är en kallpressad solrosolja som deodoriserats (aromerna ångas bort med vattenånga) och där man bemödat sig att behålla så mycket av oljans ursprungliga egenskaper och näringsämnen men ändå fått den utan smak – och dessutom ekologisk. Bravo!

Jag ifrågasatte om den verkligen både kunde vara kallpressad och deodoriserad och frågade Kung Markatta och fick följande svar:

Hej Gitte, deodorisering – behandling med vattenånga som för bort smakämnen – är än av de skonsammaste metoderna som finns för att neutralisera smak på. Merparten, om än inte alla, av de naturliga näringsämnena bevaras.

Är fortfarande lite tveksam på om den verkligen kan rankas som kallpressad men den är ändå långt bättre än de billiga raffinerade oljorna som finns på marknaden, så jag håller mig ändå till den. 

Vegansk Majonnäs
Yields 3
Vegansk majonnäs utan soja
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Cook Time
30 min
Total Time
30 min
Ingredienser
 1. 1 msk äppelcidervinäger
 2. 1/2 tsk dijonsenap eller senapspulver
 3. 1/2-1 tsk salt
 4. 1/2 dl kikärtsspad
 5. 2-2,5 dl neutral olja
 6. lite svartpeppar
Så gör du
 1. Blanda vinäger, senap, salt och kikärtsspad i en blender. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur som oljan, annars låt det stå framme ett tag. Mixa ihop ingredienserna lite snabbt.
 2. Börja nu hälla i oljan långsamt (mycket långsamt) medan du kör blendern (stavmixer eller elvisp går också bra). Efter ett tag börjar emulsionen som gör att oljan binder sig med kikärtsspadet.
 3. Smaka av och ställ i kyl.
Tips
 1. Om majonnäsen inte vill bli tjock kan du mixa ner cashewnötter i majonnäsen tills den är tillräckligt tjock. Du kan också mixa ner 1-2 tsk agar agar och värma försiktigt på spisen under ständig omrörning tills den tjocknar. Eller så kan du bara smaksätta den och använda som dressing.
Adapted from Peanutbutterandvegan.com
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/

Mindfulness – vår Examen

Vår examensuppsats om Mindfulness

Efter lååååång väntan blev vår examensuppsats granskad och godkänd. Himmel vilken tid det tog!! 

Vi (jag och Katja von Bahr) valde att göra en litteraturstudie i syfte att undersöka om forskning visar ifall mindfulness kan påverka barn- och ungdomars välbefinnande. Du kan läsa ett utdrag nedan och vill du läsa hela så klicka på bilden eller någon av länkarna. 

Mindfulness på skolschemat 

Stress hos barn och ungdomar är ett växande problem i samhället och kan omfatta en känsla av tomhet, vilsenhet och depression. Forskning visar att mindfulness leder till minskad stress och ökat välbefinnande, därför kan skolan vara ett fördelaktigt forum för mindfulness. Intresset för mindfulness och dess gynsamma inverkan på individen har ökat under senare år.

Mindfulness är en meditationsform där man bl.a. fokuserar på andningen och specifika objekt. Forskning har främst utförts på vuxna men studier på barn och ungdomar har under senare år ökat, med positiva resultat.

Syftet med den här studien är att undersöka om det finns forskning som visar om mindfulness kan användas som verktyg för att förebygga eller minska stress bland unga elever samt om mindfulness kan bidra till att förbättra studieresultaten i skolan. Studien har genomförts som en allmän litteraturstudie. Urvalet i studien var barn och ungdomar i åldern 8-21 år och utgångspunkten var skolan som arena.

Många deltagare visade sig föredra aktiva mindfulnessövningar som mindful eating och mindful walking mer än stillasittande övningar. Merparten av deltagarna var positivt inställda till att fortsätta på egen hand efter programmet. Resultatet visar positiva resultat, dock fanns ett överraskande resultat i form av höjda kortisolhalter hos en deltagargrupp. 

Hela uppsatsen kan du läsa genom att klicka på bilden. 

 

B-uppsats-gitte-liljekvist-katja-von-bahr

Kikärtspraliner med jordnötssmör

Du har väl inte missat kikärtsvågen som  väller som en våg över hela världen? Kikärtsspad har sedan länge använts istället för ägg till maränger, frosting och majonnäs men visste du att själva kikärten är en ypperlig bas i kakrecept? Jo minsann, själv hade jag nog aldrig kommit på tanken att testa om jag inte sett andra som testat.

Kikärtspraliner med jordnötssmör

Jag försöker alltid utesluta alla onödiga ingredienser och försöker välja det mest naturliga alternativet när jag bakar så här kommer mitt recept på kikärtspraliner. Jordnötssmöret kan du byta ut mot annat nötsmör (mandelsmör, hasselnötssmör). Chokladknapparna kan du byta ut mot kakaonibs men tänk då på att de inte är sötade vilket påverkar smaken. Själv använde jag Odense chokladknappar eftersom de är vegan. 

kikärts-pralinerJag råkade faktiskt missa lägga i jordnötssmöret första gången och de smakade jättegott även utan och jag tror att de skulle bli goda även med kakao eller kanel som smaksättning. Nötsmöret behövs inte för konsistensens skull och smeten blir väldigt kladdig ändå. Testa dig fram!

 

Vill du göra egen choklad ”raw food style” så hittar du ett recept här på bloggen. Denna brukar jag hacka och ha i men jag hade ingen färdig när jag gjorde dessa… 

Kikärtspraliner med Jordnötssmör
Yields 30
Glöm allt om att praliner är onyttiga. Dessa ger inga skuldkänslor!
Write a review
Print
Cook Time
30 min
Cook Time
30 min
Ingredienser
 1. 1 burk kikärter (ca.3 dl)
 2. 10 färska dadlar
 3. 1,5 dl jordnötssmör
 4. 0,5 tsk salt
 5. 1 tsk vaniljpulver
 6. 1 dl chokladknappar
 7. Choklad att doppa dem i
Så gör du
 1. Låt kikärtsspadet rinna av och kärna ur dadlarna. Lägg kikärtor, dadlar, jordnötssmör, vanilj och salt i en matberedare och kör med knivarna tills du har en slät klibbig massa. Tillsätt nu chokladknapparna och kör ihop dem med degen så att de hackas i mindre bitar.
 2. Rulla smeten till bollar (den är klibbig så fukta händerna ofta när du rullar). Ställ gärna in i frysen en liten stund.
 3. Smält chokladen i ett vattenbad. Doppa kulorna i chokladen och ställ undan att stelna.
Tips
 1. Byt ut jordnötssmöret mot annat nötsmör, t.ex. mandelsmör eller hasselnötssmör.
Roesen Empowerment http://www.roesen.se/